Ass To Mouth: The Movie.


Såg idag "The Human Centipede" med Andrés, en god bekant från gymnasiet. Har haft ett svalt intresse för filmen, men som det skräckfilmsfan som jag är känner jag mig tvungen att se den. För mig har den verkat som ett uppenbart försök att chocka biopubliken och försöka vara vår generations "Exorcisten". Denna åsikt har inte ändrats efter att jag sett den. Filmen skyltar med att vara 100% medicinskt korrekt och har gjort rubriker med att få folk att kräkas. Tja, att kräkas i biografen är ju iaf en likhet med "Exorcisten". Filmen handlar om en skogstokig kirurg som drömmer om att göra en mänsklig tusenfoting genom att sy fast folks munnar i andras ändtarmsöppningar och få de att fungera som en varelse. Detta betyder alltså att de som inte är längst fram i tusenfotingen kommer få den stora äran att inmundiga andras avföring. Oh well, kirurgen får som han vill och lyckas drogragga till sig två amerikanska tjejer och en japansk kille för att bilda den här fantastiska varelse. Ni kan nog förstå hur det går sen. Regissören Tom Six har sagt att idén till filmen tillkom efter ett skämt om att pedofiler och dylika förbrytare borde få sin mun fastsydd i en lastbilschafförs anus som straff... och som nån sorts svart skämt kanske filmen funkar.

"The Human Centipede" försöker att vara någon sorts parallell till Andra Världskriget genom att inkludera tyskar, amerikaner och japaner. Detta försök är dock bara tamt och inte särskilt djuplodande. Ska det försöka att alludera till att Tyskland fick Japan till att gå mot krig mot USA? Få dem att äta bajs? Nej, för mig så försöker bara filmskaparen få filmen att vara djupare än vad den är... och det misslyckas Mr Six med. Som skräckfilm är den lite mer rakt på sak, men vågar inte riktigt förverkliga sig själv. Den fungerar lite på samma sätt som "Hostel" med att utspela sig i Europa (som är skitläskigt för amerikaner!) och faller på samma sätt som "Hostel" gjorde med. När den får en chans till att vara lite grisig så fegar de direkt ur och om man ser den för dess grisighet så kommer man nog bli besviken. Givet, filmen innehåller några få scener som är lite obehagliga att se på men det är inte mycket mer än så. Filmen kan nog äckla de klenmagade, men om man har sett någon lite grövre skräckfilm så är detta förmodligen barnmat. Precis som "Hostel" så är det bara spekulativt filmskapande med enda egentliga syfte att få in lite snabba cash genom att försöka chockera lite. 2011 kommer uppföljaren.

Nej, tacka vet jag fransmännen som faktiskt kan producera sann skräck och inte kompromissar med något. De lyckas också arbeta med berättande i flera lager så filmerna blir tänkvärda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0